Przejdź do treści
WikilyWIKILY
Wszystkie gryWiki: 21 · wybierz swoją grę
Bóbr europejski

Bóbr europejski

Castor fiber
  • Wybieg

Overview

Bóbr europejski (Castor fiber) to duży gatunek gryzoni żyjący na terenach leśnych i rzecznych stref umiarkowanych Europy i Azji. Bóbr europejski ma dwuwarstwową sierść – warstwa okrywowa składa się z długich, szorstkich włosów, a spodnia – z krótszych i cieńszych. To właśnie dzięki temu sierść bobra – która może przybierać barwę od beżowej, przez brązową i brązoworudą aż po czarną – wygląda na szorstką. Zwierzęta te mają małe uszy i oczy, czarny, osadzony wysoko na pysku nos i długie, uwydatnione siekacze. Długość ciała bobra europejskiego wynosi od 80 do 100 cm, a jego ogon mierzy od 25 do 50 cm. Osobniki tego gatunku ważą od 11 do 30 kg.

Bóbr europejski

Found in Europa, Azja

Regions

Brak wpisów.

Biomes

Brak wpisów.

Wymagania wybiegu

Bóbr europejski

Adult

Bóbr europejski

Juvenile

Colourmorphs

Brak wpisów.

Potrzeby wybiegu

Size

Od nosa do zadu: 90 cm

Human
Male
Female

Środowisko

Male

20 kg

Female

20 kg

Bars use a log scale against the heaviest animal in the Zoopedia, the Hipopotam nilowy.

Teren

Juvenile weight

5 kg

Measured as Od nosa do zadu. The person stands 1.75 m tall for scale.

Dieta i urozmaicenie

Barrier

Barrier grade

Grade 2 of 5

Minimum height

1.25 m minimum

1 m
Fence

Climbing & water

Climb proof

Not needed

Water barrier

Not allowed

Combine this animal with others in the barrier planner.

Barrier planner
Barrier types

Czerwona Lista IUCN

Terrain

  • Trawa 10-60%
  • Piasek 10-60%
  • Gleba 10-60%
  • Skała 10-60%
  • Śnieg 0-100%
  • Podmokłe 0-100%

Zachowania społeczne i rozmnażanie

Uwagi dla dozorców

  • Młode gałązki i liście
  • Warzywa korzeniowe

Feeders

Brak wpisów.

Enrichment items

Brak wpisów.

Water sources

Brak wpisów.

Conservation

Grupa i rozmnażanie

Najmniej zagrożony

Least concern

Critically endangered

Wild population

1,500,000

1,500,000 in the wild. Rank 54 of 58 species with a known count, smallest first.

Choć bóbr europejski jest uważany obecnie za gatunek najmniej zagrożony, częste polowania w celu pozyskania futra, mięsa i kastoreum niemal doprowadziły do jego wyginięcia na początku XX wieku. Kastoreum to oleista wydzielina z gruczołów bobrów, wykorzystywana w produkcji perfum oraz w celach medycznych. Liczebność populacji zmniejszyły ponadto wylesianie oraz osuszanie terenów podmokłych na potrzeby rolnictwa. Dodatkowym czynnikiem stały się również prześladowania bobrów przez rolników, którzy postrzegali je jako szkodniki ze względu na budowanie tam. Na początku XX wieku w odległych rejonach Rosji, Francji, Norwegii i Niemiec bytowało jedynie około 1200 osobników w kilku rozproszonych populacjach. Przywrócenie populacji bobra europejskiego należy do jednych z najbardziej udanych wysiłków na rzecz ochrony dzikich zwierząt. Takie działania jak wprowadzenie odpowiednich praw, odnawianie siedlisk i reintrodukcja przyczyniły się do niesamowitego odrodzenia się gatunku. Obecnie na całym obszarze występowania populacji żyje ponad milion osobników, które przynoszą korzyści ekosystemowi, gdyż zwiększają bioróżnorodność terenów podmokłych, regulują przepływ wody i tworzą siedliska dla wielu innych gatunków zwierząt. Udany powrót tych zwierząt pokazuje, jak efektywne mogą być ukierunkowane strategie ochronne i reintrodukcyjne.

Zoopedia sketchbook

Bóbr europejski

Ciekawostki o zwierzęciu

Keeper notes

Bóbr europejski żyje w grupach rodzinnych złożonych z dominującej pary partnerów oraz ich potomstwa – młodych dorosłych i miotu z danego roku. Bobry żyją w monogamicznych parach, a szczyt ich trwającego od grudnia do maja okresu rozrodczego przypada na styczeń. Para buduje w wodzie żeremie – drewniane konstrukcje z wewnętrznymi komorami. Samiec sprawdza mocz samicy, aby określić, kiedy jest płodna; kiedy stwierdzi ruję, odbywa się kopulacja w wodzie. Po trwającej około 3 miesięcy ciąży samice rodzą w środkowej komorze żeremia od 2 do 6 młodych. Młode pływają już kilka dni po narodzinach, a stały pokarm zaczynają spożywać, gdy mają 2 tygodnie. Pełne odstawienie od mleka matki następuje w wieku 3 miesięcy. Bobrzęta pozostają z rodzicami przez 1,5-2 lata, choć zanotowano przypadki pozostawania z rodziną nawet do 4 roku życia. Po odejściu młode dorosłe osobniki oddalają się na kilka kilometrów od obszaru zajmowanego przez rodziców i szukają innego niezwiązanego bobra płci przeciwnej. Nowa para zajmuje własne terytorium i buduje żeremie, aby założyć rodzinę. Bobry osiągają dojrzałość płciową już nawet w wieku 2 lat, jednak wiele z nich rozmnaża się dopiero po ukończeniu 3 roku życia.

Group and breeding

Dominance

grupa rodzinna, na czele której stoi monogamiczna para

Powiązane zwierzęta

Research levels

LevelUnlocksResearch gate
Brak wpisów.

Every level of this species' research, with its unlock conditions.

Full research tree

Release groups

Valid release groups

GroupTypeAnimals
Brak wpisów.

Release groups, reserve requirements and the roles this species fills.

All release group details

Animal facts

  • Bóbr europejski uderza ogonem w wodę, aby ostrzec rodzinę o niebezpieczeństwie.
  • Podczas pływania bóbr europejski potrafi wstrzymać oddech na 15 minut.
  • Bobry europejskie mają błonę migawkową (przezroczystą powiekę), która umożliwia im widzenie pod wodą.
  • Gęsta, ciepła i wodoodporna sierść bobra europejskiego zapewnia mu izolację i chroni przed zamoczeniem. Jej właściwości niemal doprowadziły do wyginięcia tego gatunku w wyniku nadmiernych polowań.
  • Zęby bobra europejskiego nigdy nie przestają rosnąć, dlatego zwierzęta te muszą gryźć drewno, aby w ten sposób je spiłować. Zęby mają pomarańczowe zabarwienie ze względu na zawarte w szkliwie żelazo, które jednocześnie zapewnia im niezwykłą wytrzymałość.

Taxonomy

Class

Mammalia

Order

Rodentia

Family

Castoridae

Genus

Castor

Species

Castor fiber
Bóbr europejski

Bóbr europejski

Castor fiber

Gromada

Ssak

Występuje w

Asia, Europe

Najmniej zagrożony

LC

Zagroda

Habitat

Biomy

Lakes and Rivers, Taiga, Temperate

Od nosa do zadu

90 cm

Waga

20 kg

Stopień bariery

Ujawniono: 25 Aug 2026

Podstawowa gra