Przejdź do treści
WikilyWIKILY
Wszystkie gryWiki: 21 · wybierz swoją grę
Słoń indyjski

Słoń indyjski

Elephas maximus
  • Wybieg

Overview

Słoń indyjski (Elephas maximus) to zamieszkujący środkową i południowo-wschodnią część Azji gatunek wyróżniający się charakterystyczną trąbą, niewielkimi uszami oraz szarą skórą i różowymi cętkami na pysku. Są to duże zwierzęta roślinożerne zamieszkujące różne siedliska, takie jak lasy, stepy oraz góry; żywią się liśćmi drzew, korą i trawami. Słonie te są mniejsze od swoich afrykańskich kuzynów – samce osiągają średnio wzrost 2,75 m i wagę 4000 kg, a samice dorastają średnio do 2,40 m i ważą 2400 kg.

Słoń indyjski

Found in Azja

Regions

Biomes

Brak wpisów.

Wymagania wybiegu

Słoń indyjski

Male

Słoń indyjski

Female

Słoń indyjski

Juvenile

Colourmorphs

Albino male
Albino female
Albino juvenile

Potrzeby wybiegu

Size

Wysokość w kłębie: 2.4 to 2.75 m

Human
Male
Female

Teren

Juvenile weight

130 kg

Measured as Wysokość w kłębie. The person stands 1.75 m tall for scale.

Dieta i urozmaicenie

Barrier

Barrier grade

Grade 4 of 5

Minimum height

3 m minimum

1 m
Fence

Climbing & water

Climb proof

Not needed

Water barrier

Not allowed

Urozmaicenia

Barrier types with resistance grade 4 or higher.

Combine this animal with others in the barrier planner.

Barrier planner
Barrier types

Czerwona Lista IUCN

Minimum area

Land

376 m² + 376 m² na każde dodatkowe zwierzę

Water

25 m² + 25 m² na każde dodatkowe zwierzę

Shelter

55 m² na zwierzę

Environment

Temperature

14 do 36°C

Plant coverage

15-40%

Enclosure

Wybieg

Dislikes

Snow

Terrain

  • Trawa 20-40%
  • Piasek 10-40%
  • Gleba 20-40%
  • Skała 0-20%
  • Podmokłe 10-40%

Zachowania społeczne i rozmnażanie

Uwagi dla dozorców

  • Liście i gałęzie
  • Siano

Feeders

Brak wpisów.

Enrichment items

Brak wpisów.

Water sources

Brak wpisów.

Conservation

Grupa i rozmnażanie

Zagrożone

Least concern

Critically endangered

Wild population

20,000

20,000-25,000 in the wild. Rank 26 of 58 species with a known count, smallest first.

Jest to gatunek zagrożony, a głównym zagrożeniem jest dla niego utrata, degradacja i fragmentacja siedlisk. Dzieje się tak w wyniku zajmowania tych terenów przez ludzi, a wspólne życie na tych terenach powoduje powstawanie dalszych konfliktów – zwierzęta tratują uprawy i niszczą tereny rolne, w związku z czym ludzie często je zabijają. Zagrożenie stanowią również kłusownicy, ale w mniejszym stopniu niż w przypadku słoni afrykańskich, ponieważ kły słoni indyjskich są znacznie mniejsze i można je znaleźć tylko u dojrzałych samców. W celu utrzymania populacji słonia indyjskiego podejmowane są działania mające na celu ochronę siedlisk oraz nawiązania kontaktów pomiędzy populacjami rozdzielonymi w wyniku zmian w sposobie użytkowania terenów. Indyjscy działacze na rzecz ochrony środowiska naturalnego prowadzą również badania nad konfliktami pomiędzy rolnikami i słoniami oraz na bieżąco przedstawiają adaptacyjne plany rozwiązywania problemów.

Zoopedia sketchbook

Słoń indyjski

Ciekawostki o zwierzęciu

Keeper notes

Słonie są w przeważającej mierze zwierzętami stadnymi. Samice tworzą zwarte grupy z młodymi i wspólnie wędrują w poszukiwaniu pożywienia. Dbają również o siebie nawzajem i pomagają sobie w opiece nad młodymi. Takie stada mają charakter matrylinearny – zwykle w grupie przewodzi najstarsza samica, a kiedy umrze, jej rolę przejmuje najstarsza z pozostałych samic. Młodociane samce żyją w luźno powiązanych stadach kawalerskich i wędrują wspólnie, poszukując pożywienia i partnerek do rozrodu. Wyjątek stanowią dojrzałe samce, które często żyją samotnie. Słonie indyjskie mogą rozmnażać się przez cały rok, ale szczyt płodności osiągają w porach deszczowych. Aby znaleźć partnerki do rozrodu, młode samce podążają za stadami samic. O powodzeniu decyduje dojrzałość samca, a także przychylność samicy, przy czym samiec ma większe szanse na zdobycie zainteresowania samicy, gdy przechodzi związany z podwyższeniem poziomu testosteronu okres wzmożonej agresji i jurności, zwany „musth”. Para odbywa zaloty, podczas których słonie uganiają się za sobą nawzajem i nawołują. Ciąża u słoni trwa od 18 do 22 miesięcy; samica rodzi jedno młode, które pozostaje przy niej do 8 roku życia. Samice zostają wówczas w stadzie matki, natomiast samce dołączają do stada kawalerskiego złożonego z innych młodych samców.

Group and breeding

Group

Group name

Herd

Group size

3-30 (maks. 1 samiec, samice do 29)

Male bachelor group

1-5

Female bachelor group

1-30

Offspring dispersal

Męskie potomstwo

Lifecycle and breeding

Life expectancy

55-70 lat

Age of sexual maturity

11 l.

Age of sexual sterility

Śmierć

Gestation or incubation

22 mies.

Interbirth period

96 mies.

Wielkość miotu

1

Mating system

Poligynia

Mating season

Bezsezonowe

Reproduction in captivity

Trudne

Dominance

matriarchat

Powiązane zwierzęta

Research levels

LevelUnlocksResearch gate
Level 1Thriving Requirement 1: Mud Bath, at least 1
Level 2Thriving Requirement 2: at least 5 objects or plants with the Trees tag; Asian Elephant Fact Sheet
Level 3Release groups and release to the wild
Level 4Thriving Requirement 3: Food Grade 2; Fertility Level 1 (+15% fertility)Before this level: an Observation Network (Observation Platform) in Sumatra Reserve and this species released in Sumatra Reserve
Level 5Thriving Requirement 4: at least 50% native plants
Level 6Thriving Requirement 5: Waterfall and Metal Frame, at least 2; Fertility Level 2 (+30% fertility)

Researched by

Weterynarze

Researched at

Wybieg lub ekspozycja oraz Centrum badawcze

Wildlife Reserve

Rezerwat przyrody na Sumatrze

Every level of this species' research, with its unlock conditions.

Full research tree

Release groups

Valid release groups

GroupTypeAnimals
Bull GroupMale group3 to 5 males
Maternal Family GroupFemale group5 to 15 females
Solitary BullSolitary male1 male

Release requirements

Requirement typeRequirement
Ecosystems RequiredFlourishing Grassland
Ecosystems RequiredFlourishing Forest Swamp

Release groups, reserve requirements and the roles this species fills.

All release group details

Animal facts

  • Na początku pory suchej słonie migrują na tereny bardziej obfitujące w pożywienie i wodę.
  • Mimo powszechnej opinii słonie nie używają trąb do picia. Trąba służy jedynie do podawania wody do pyska.
  • Wiadomo, że słonie używają gałęzi drzew jako pacek na muchy oraz do usuwania pasożytów i drapania się.
  • Słonie żyjące na wolności nawiązują relacje z ptakami, które usuwają z ich skóry pasożyty.
  • Słonie indyjskie są bliżej spokrewnione z mamutami niż ze słoniem afrykańskim.

Taxonomy

Class

Mammalia

Order

Proboscidea

Family

Elephantidae

Genus

Elephas

Species

Elephas maximus
Słoń indyjski

Słoń indyjski

Elephas maximus

Gromada

Ssak

Występuje w

Asia

Zagrożone

EN

Zagroda

Habitat

Biomy

Tropical, Grassland, Wetlands

Wysokość w kłębie

2.4 to 2.75 m

Stopień bariery

Ujawniono: 22 Sep 2026

Podstawowa gra

Dołącz do społeczności twórcówPomóż tworzyć tę wiki - dołącz do nas na DiscordziePoznaj ludzi, którzy tworzą tę wikiLudzie, którzy tworzą wiki Planet Zoo 2, są na naszym Discordzie. Zadawaj pytania, proponuj strony albo twórz ją razem z nami.Dołącz do Discorda (otwiera Discorda w nowej karcie)