Overview
Bąk zwyczajny (Botaurus stellaris) to duży gatunek z rodziny czaplowatych występujący na terenie Europy, Azji i części Afryki Północnej. Zamieszkuje gęste szuwary i słodkowodne mokradła o bujnej roślinności. Upierzenie bąków jest brązowe ze smugami, ich ciała krępe, z grubą szyją i długim, szpiczastym dziobem; to sprawia, że sylwetka tego gatunku jest mniej smukła niż u innych czapli. Dorosłe osobniki mają zwykle 69-81 cm długości, rozpiętość skrzydeł rzędu 100-130 cm i ważą 0,87-1,9 kg. Samce bywają nieco większe od samic.
Found in Europa, Azja, Afryka
Regions
Biomes
Brak wpisów.
Wymagania wybiegu
Male
Female
Potrzeby wybiegu
Size
Rozpiętość odnóży: 1.2 to 1.3 m
Measured as Rozpiętość odnóży. The person stands 1.75 m tall for scale.
Dieta i urozmaicenie
Barrier grade
Grade 2 of 5
Minimum height
1 m minimum
Climbing & water
Climb proof
Not needed
Water barrier
Not allowed
Czerwona Lista IUCN
Minimum area
Land
40 m² + 40 m² na każde dodatkowe zwierzę
Water
25 m² + 15 m² na każde dodatkowe zwierzę
Flying
20 m² + 20 m² na każde dodatkowe zwierzę
Shelter
10 m² na zwierzę
Environment
Temperature
-6 do 25°C
Plant coverage
20-60%
Enclosure
Wybieg zadaszony
Terrain
- Trawa: długa 30-100%
- Piasek 0-10%
- Podmokłe 20-100%
- Gleba 10-30%
- Skała 0-30%
Zachowania społeczne i rozmnażanie
Uwagi dla dozorców
- Małe ryby w całości
- Skorupiaki słodkowodne
Feeders
Brak wpisów.
Enrichment items
Brak wpisów.
Water sources
Brak wpisów.
Conservation
Grupa i rozmnażanie
Najmniej zagrożony
Least concern
Critically endangered
Wild population
184,000
184,000 - 310,000 in the wild. Rank 44 of 58 species with a known count, smallest first.
Bąk zwyczajny należy dzisiaj do gatunków najmniej zagrożonych, jednak nadal cierpi wskutek fragmentacji i degradacji siedlisk na szuwarach i terenach podmokłych. Do żerowania, rozmnażania się i poszukiwania schronienia potrzebuje gęstych, wysokich trzcin nad płytkimi wodami. Jednak z powodu rozwoju miast i rolnictwa wiele terenów podmokłych jest osuszanych, a szuwary są dzielone lub przestają się nadawać na siedliska z powodu zaniedbań. Na populację bąka wpływ ma także zanieczyszczenie środowiska, zakłócanie spokoju miejsc lęgowych przez ludzi oraz zmiana klimatu. W niektórych regionach zaczynają przynosić obiecujące skutki poważne działania na rzecz odbudowy ekosystemów. W Wielkiej Brytanii tworzy się na przykład i odnawia szuwary na dużą skalę, co pomaga odwrócić dramatyczny spadek liczebności mokradeł i zapewnia bąkom więcej odpowiednich na siedliska terenów. Także w Europie kontynentalnej wdraża się programy odbudowy ekosystemów, zarządzania poziomami wód i kampanie społeczne dotyczące ochrony wrażliwych ekosystemów; wszystkie te działania są korzystne dla bąków jako gatunku. Wysiłki te pomogły przywrócić niemal wymarłe populacje bąka; jeśli będą kontynuowane, liczebność tego gatunku na wolności będzie utrzymywać się na stabilnym poziomie.
Zoopedia sketchbook
Ciekawostki o zwierzęciu
Keeper notes
Bąki prowadzą samotniczy tryb życia, jednak nawet poza okresem godowym tolerują inne osobniki. W przeciwieństwie do wielu innych gatunków ptaków nie tworzą podczas sezonu rozrodczego długotrwałych par i rozdzielają się wkrótce po kopulacji. Sezon rozrodczy bąków trwa od późnej zimy do wczesnej wiosny. W tym czasie samce zajmują terytorium na rozległych szuwarach i bronią go, wydając charakterystyczne buczenie, które ma przyciągnąć samice i odstraszyć inne samce. W trakcie jednego sezonu może kopulować nawet z 5 samicami, które znajdą się na jego terytorium. Po kopulacji samica buduje gniazdo z pozostałych z poprzedniego roku trzcin, turzyc i łodyg, tworząc na powierzchni wody płytką, pływającą platformę. Składa od 3 do 6 jaj. Tylko samice zajmują się potomstwem, a inkubacja złożonych jaj trwa około 25-28 dni. Pisklęta zwykle wykluwają się na przestrzeni kilku dni i pozostają w gnieździe przez 2 tygodnie. Po tym czasie opuszczają je i rozpraszają się w pobliskich szuwarach, jednak wciąż dokarmia je matka. Młode opierzają się w pełni i zyskują zdolność latania po około 6-8 tygodniach. Po opierzeniu młode stają się stopniowo coraz bardziej niezależne, ale w tym czasie samica nadal zapewnia im pożywienie (często jest to zwrócony pokarm), do czasu gdy młodociane osobniki są w stanie żywić się całkowicie samodzielnie. Bąki osiągają dojrzałość płciową w wieku 1 roku.
Group and breeding
Group
Group size
1-2 (maks. 1 samiec, maks. 1 samica)
Male bachelor group
1
Female bachelor group
1
Offspring dispersal
brak
Lifecycle and breeding
Life expectancy
9-11 lat
Age of sexual maturity
1 rok
Age of sexual sterility
Śmierć
Gestation or incubation
1 miesiąc
Interbirth period
12 mies.
Wielkość lęgu
3-6
Mating system
Poligynia
Mating season
Wiosna
Reproduction in captivity
Średnio trudne
Powiązane zwierzęta
Research levels
| Level | Unlocks | Research gate |
|---|---|---|
| Level 1 | Thriving Requirement 1: Coarse Sand terrain | |
| Level 2 | Thriving Requirement 2: at least 15 objects or plants with the Reed tag; Eurasian Bittern Fact Sheet | |
| Level 3 | Release groups and release to the wild | |
| Level 4 | Thriving Requirement 3: Food Grade 2; Fertility Level 1 (+15% fertility) | Before this level: an Observation Network (Observation Platform) in Poland Reserve and this species released in Poland Reserve |
| Level 5 | Thriving Requirement 4: at least 50% native plants | |
| Level 6 | Thriving Requirement 5: Sprinkler, at least 2; Fertility Level 2 (+30% fertility) |
Researched by
Weterynarze
Researched at
Wybieg lub ekspozycja oraz Centrum badawcze
Wildlife Reserve
Rezerwat przyrody w Polsce
Every level of this species' research, with its unlock conditions.
Release groups
Valid release groups
| Group | Type | Animals |
|---|---|---|
| Maternal Family Group | Female group | 1 female |
| Solitary Male | Solitary male | 1 male |
| Breeding Partners | Breeding partners | 1 male, 1 female |
Release requirements
| Requirement type | Requirement |
|---|---|
| Ecosystems Required | Fen Wetland |
| Ecosystems Required | Flourishing Lowland Marsh |
| Nature Requirements | Water Platform Nest - Small |
Ecosystems
Release groups, reserve requirements and the roles this species fills.
Animal facts
- Bąki żywią się głównie rybami, płazami, owadami i niewielkimi ssakami, które łapią szybkimi uderzeniami przypominających sztylet dziobów.
- Doniosłe, kojarzące się z dźwiękiem rogu buczenie samców bąka można usłyszeć z odległości 5 km.
- Charakterystyczny dźwięk wydawany przez samce bąka powstaje poprzez nadmuchanie przełyku, który działa wtedy jak komora rezonansowa. Buczenie bąka jest jednym z najbardziej wyjątkowych odgłosów ptaków, jakie występują w Europie.
- Pokryte plamkami, brązowo-beżowe upierzenie bąka zapewnia doskonały kamuflaż w trzcinach, przez co gdy stoi w nich nieruchomo i z wyciągniętą pionowo w górę szyją, jest tam praktycznie niewidoczny.
- Pod koniec XIX wieku bąk niemal całkowicie zniknął z terenów Wielkiej Brytanii, jednak dzięki projektom odtwarzania siedlisk udało się znacznie zwiększyć populację tego gatunku.
Taxonomy
Class
Order
Family
Genus
Species