Przejdź do treści
WikilyWIKILY
Wszystkie gryWiki: 21 · wybierz swoją grę
Tukan wielki

Tukan wielki

Ramphastos toco
  • Ptaszarnia

Overview

Tukan wielki (Ramphastos toco) to ptak pochodzący ze środkowej i wschodniej części Ameryki Południowej – występuje na terenach rozciągających się od Gujany i północnej Brazylii na południe, przez Boliwię, Paragwaj, aż po północną Argentynę i Urugwaj. Tukany te zamieszkują różnorodne siedliska półotwarte, takie jak lasy, sawanny, obrzeża lasów, plantacje oraz region Cerrado. Tukany wielkie mają przeważnie czarne upierzenie z białą gardzielą i piersią oraz charakterystyczne oczy z niebieską obwódką, które otacza pomarańczowa skóra. Ich bardzo duże dzioby są jaskrawe, pomarańczowo-żółte, z czarną końcówką. Dorosłe osobniki zwykle mierzą około 55-65 cm długości i ważą 500-876 g, przy czym samce są przeważnie odrobinę większe od samic.

Tukan wielki

Found in Ameryka Południowa

Biomes

Brak wpisów.

Wymagania wybiegu

Tukan wielki

Male

Tukan wielki

Female

Colourmorphs

Part Leucistic male
Part Leucistic female

Potrzeby wybiegu

Size

Długość: 56 cm

Human
Male
Female

Measured as Długość. The person stands 1.75 m tall for scale.

Dieta i urozmaicenie

Barrier

Barrier grade

Grade 2 of 5

Minimum height

1 m minimum

1 m
Fence

Climbing & water

Climb proof

Not needed

Water barrier

Not allowed

Urozmaicenia

Barrier types with resistance grade 2.

Combine this animal with others in the barrier planner.

Barrier planner
Barrier types

Czerwona Lista IUCN

Minimum area

Land

50 m² + 25 m² na każde dodatkowe zwierzę

Flying

20 m² + 10 m² na każde dodatkowe zwierzę

Shelter

10 m² na zwierzę

Environment

Temperature

14 do 36°C

Plant coverage

20-60%

Enclosure

Wybieg zadaszony

Dislikes

Snow

Terrain

  • Skała 0-20%
  • Piasek 0-5%
  • Gleba 40-100%
  • Trawa 0-40%
  • Podmokłe 0-50%

Zachowania społeczne i rozmnażanie

Uwagi dla dozorców

  • Pełnowartościowy granulat
  • Owoce i warzywa

Feeders

Brak wpisów.

Enrichment items

Brak wpisów.

Water sources

Brak wpisów.

Conservation

Grupa i rozmnażanie

Najmniej zagrożony

Least concern

Critically endangered

Wild population

10,000

ponad 10 000 (wartość szacunkowa) in the wild. Rank 18 of 58 species with a known count, smallest first.

Tukan wielki należy do gatunków najmniejszej troski ze względu na bardzo szeroki zasięg występowania i zdolność do przystosowania się do różnorodnych siedlisk. Tukany te są zależne od dużych drzew owocowych oraz naturalnych dziupli, w których zakładają gniazda i żerują. Ekolodzy przypuszczają, że liczebność populacji tego ptaka spada z powodu utraty i fragmentacji siedlisk, do których przyczynia się wycinka lasów pod uprawy rolnicze, na potrzeby pozyskiwania drewna, hodowli bydła oraz rozwoju infrastruktury. Tukany wielkie są pożądanymi zwierzętami egzotycznymi ze względu na kolorowe dzioby i swój wyjątkowy wygląd, co sprawia, że liczebność lokalnych populacji zmniejsza się, a struktury społeczne zostają zaburzone, gdy młodociane osobniki są wybierane z gniazd. Dzięki obszarom chronionym można zabezpieczać kluczowe lasy i zasoby ekologiczne, na których polegają tukany wielkie. Inicjatywy zalesiania ponownie łączą podzielone krajobrazy, zapewniając ptakom dostęp do pożywienia i miejsc gniazdowania. Istnieją także przepisy, które regulują handel międzynarodowy oraz ograniczają odłów i transport dzikich osobników. W niektórych regionach programy rehabilitacji i reintrodukcji bezpośrednio pomagają odnawiać populacje tego kultowego gatunku, zapewniając im długofalową stabilność i odporność.

Zoopedia sketchbook

Tukan wielki

Ciekawostki o zwierzęciu

Keeper notes

Na wolności tukany wielkie najczęściej widuje się samotnie, w parach lub w niewielkich grupach rodzinnych, szczególnie w okresie lęgowym, podczas którego pary tworzą silne więzi. Poza sezonem rozrodczym mogą gromadzić się w luźnych stadach liczących od 6 do 10 osobników, głównie w miejscach żerowania lub we wspólnych noclegowiskach. Okres lęgowy różni się w zależności od lokalizacji, ale najczęściej ma miejsce od sierpnia do lutego i osiąga szczyt w miesiącach deszczowych – od września do grudnia. Tukany wielkie przechodzą sezonowy i polegający na współpracy cykl rozrodczy, który opiera się na silnych więziach między wspólnie sprawującymi opiekę rodzicielską partnerami. Są to ptaki monogamiczne, które często tworzą trwałe związki na cały sezon lęgowy (a niekiedy nawet lata). Wśród tukanów można zaobserwować takie zachowania godowe, jak wzajemne pielęgnowanie piór, trącanie się dziobami, wokalizacje oraz podrzucanie sobie owoców przez samca i samicę. Po dobraniu się w parę ptaki wybierają miejsce gniazdowania w dziupli drzewa lub innym naturalnym zagłębieniu (czasem wykorzystują opuszczone dziuple dzięciołów lub termitiery), gdzie samica składa od 2 do 4 jaj. Oboje rodzice na zmianę wysiadują jaja przez około 15-20 dni – samiec często dostarcza pokarm wysiadującej samicy i pomaga wspólnie bronić gniazda. Gdy pisklęta się wyklują, rodzice karmią je zwracanym pokarmem. Młode rosną gwałtownie, z czasem opierzając się i wykształcając charakterystyczne dla gatunku duże dzioby. Młode opierzają się zazwyczaj w wieku 6-8 tygodni po wykluciu, ale młode jeszcze przez jakiś pozostają pod opieką rodziców, dopóki nie wykształcą umiejętności lotu i pozyskiwania żywności. Tukany wielkie osiągają dojrzałość płciową w wieku 3-4 lat – wtedy też zaczynają dobierać się w pary oraz powtarzać roczny cykl rozrodczy.

Group and breeding

Group

Group size

1-2 (maks. 1 samiec, maks. 1 samica)

Male bachelor group

1-2

Female bachelor group

1-2

Offspring dispersal

brak

Lifecycle and breeding

Life expectancy

20-25 lat

Age of sexual maturity

4 l.

Age of sexual sterility

Śmierć

Gestation or incubation

0.7 mies.

Interbirth period

12 mies.

Wielkość lęgu

1-3

Nest Type

Budka lęgowa: średnia

Mating system

Monogamia

Mating season

Wiosna

Reproduction in captivity

Średnio trudne

Dominance

hierarchia społeczna ustanawiana podczas walki dziobami

Powiązane zwierzęta

Research levels

LevelUnlocksResearch gate
Level 1Thriving Requirement 1: at least 12 objects or plants with the Climbable tag; Toco Toucan Fact Sheet
Level 2Thriving Requirement 2: at least 2 objects or plants with the Fruit Bearing Tree tag; Fertility Level 1 (+15% fertility)
Level 3Thriving Requirement 3: Food Grade 2
Level 4Thriving Requirement 4: at least 50% native plants
Level 5Thriving Requirement 5: Cavity Nest - Medium, at least 3; Fertility Level 2 (+30% fertility)

Researched by

Weterynarze

Researched at

Wybieg lub ekspozycja oraz Centrum badawcze

Every level of this species' research, with its unlock conditions.

Full research tree

Release groups

Valid release groups

GroupTypeAnimals
Mixed GroupMixed group2 males, 2 females
Bonded PairBreeding partners1 male, 1 female

Release groups, reserve requirements and the roles this species fills.

All release group details

Animal facts

  • Tukan wielki jest największym gatunkiem tukana.
  • Dziób tukana wielkiego może osiągać do 20 cm długości, co stanowi około jedną trzecią długości jego ciała.
  • Tukany wielkie to ważne ptaki rozprzestrzeniające nasiona, które często pomagają w regeneracji lasów tropikalnych.
  • Tukany wielkie gniazdują w dziuplach drzew.
  • Tukany wielkie są inteligentne, potrafią rozwiązywać problemy i można je nauczyć sztuczek.

Taxonomy

Class

Aves

Order

Piciformes

Family

Ramphastidae

Genus

Ramphastos

Species

Ramphastos toco
Tukan wielki

Tukan wielki

Ramphastos toco

Gromada

Ptak

Występuje w

South America

Najmniej zagrożony

LC

Zagroda

Aviary

Biomy

Tropical, Wetlands, Grassland

Długość

56 cm

Stopień bariery

Ujawniono: 4 Aug 2026

Podstawowa gra

Dołącz do społeczności twórcówPomóż tworzyć tę wiki - dołącz do nas na DiscordziePoznaj ludzi, którzy tworzą tę wikiLudzie, którzy tworzą wiki Planet Zoo 2, są na naszym Discordzie. Zadawaj pytania, proponuj strony albo twórz ją razem z nami.Dołącz do Discorda (otwiera Discorda w nowej karcie)