Przejdź do treści
WikilyWIKILY
Wszystkie gryWiki: 21 · wybierz swoją grę
Aleksandretta długosterna

Aleksandretta długosterna

Belocercus longicaudus
  • Ptaszarnia

Overview

Aleksandretta długosterna (Belocercus longicaudus) to średniej wielkości papuga pochodząca z Azji Południowo-Wschodniej; można ją spotkać na Półwyspie Malajskim, Sumatrze, Borneo i pobliskich wyspach. Zamieszkuje nizinne lasy, namorzyny i plantacje. Jest łatwo rozpoznawalna ze względu na swoje jaskrawozielone upierzenie, czerwony dziób i stopniowany ogon z długimi sterówkami, od którego wzięła się nazwa tego ptaka. Osobniki obu płci mają jaskrawozielone ubarwienie, ale samce, w przeciwieństwie do samic, mają także różową „obrożę” i czarny pasek pod brodą. Dorosłe aleksandretty długosterne mierzą około 15 cm – ogon dodaje samcom jeszcze 27 cm, a samicom – 15 cm. Ptaki te ważą około 140-190 g.

Aleksandretta długosterna

Found in Azja Południowo-Wschodnia

Regions

Biomes

Brak wpisów.

Wymagania wybiegu

Aleksandretta długosterna

Male

Aleksandretta długosterna

Female

Potrzeby wybiegu

Size

Rozpiętość odnóży: 35 cm

Human
Male
Female

Measured as Rozpiętość odnóży. The person stands 1.75 m tall for scale.

Dieta i urozmaicenie

Barrier

Barrier grade

Grade 2 of 5

Minimum height

1 m minimum

1 m
Fence

Climbing & water

Climb proof

Not needed

Water barrier

Not allowed

Urozmaicenia

Barrier types with resistance grade 2.

Combine this animal with others in the barrier planner.

Barrier planner
Barrier types

Czerwona Lista IUCN

Minimum area

Land

6 m² + 6 m² na każde dodatkowe zwierzę

Flying

6 m² + 6 m² na każde dodatkowe zwierzę

Shelter

1 m² na zwierzę

Environment

Temperature

18 do 33°C

Plant coverage

40-100%

Enclosure

Wybieg zadaszony

Dislikes

Rain and snow

Terrain

  • Trawa 0-50%
  • Piasek gruboziarnisty 0-5%
  • Skała 0-20%
  • Gleba 20-100%

Zachowania społeczne i rozmnażanie

Uwagi dla dozorców

  • Pełnowartościowy granulat
  • Owoce i warzywa

Feeders

Brak wpisów.

Enrichment items

Brak wpisów.

Water sources

Brak wpisów.

Conservation

Grupa i rozmnażanie

Narażone

Least concern

Critically endangered

Aleksandretta długosterna uważana jest za gatunek narażony, a liczebność jej populacji spada ze względu na utratę siedlisk i nielegalny handel dzikimi zwierzętami. Choć ptaki te do pewnego stopnia są w stanie przystosować się do zmodyfikowanych terenów, takich jak plantacje i ogrody, do gniazdowania wciąż potrzebują dużych, dojrzałych drzew z dziuplami, dlatego wycinka starych lasów ma na nie niekorzystny wpływ. W niektórych regionach zagrożeniem dla nich jest także nielegalne wyłapywanie przez kłusowników, którzy następnie sprzedają je na lokalnych i międzynarodowych rynkach. Ptaki te znajdują się na liście gatunków objętych regulacjami dotyczącymi handlu międzynarodowego, które mają ograniczać gospodarkę rabunkową, a także coraz częściej monitoruje się zarówno zmiany siedliskowe, jak i wskaźnik wyłapywania osobników – ma to pomóc lepiej zrozumieć trendy w populacji. Prowadzone są badania na temat obszarów, które wymagają ochrony, co umożliwia ochronę najważniejszych siedlisk i miejsc lęgowych. Ważną rolę w zmniejszaniu zagrożeń odbywają także zaangażowanie miejscowej społeczności, kampanie uświadamiające oraz zrównoważone wykorzystanie ziemi. Choć działania te stanowią podstawę ochrony aleksandretty długosternej, aby zadbać o jej przetrwanie, należy je wciąż kontynuować.

Zoopedia sketchbook

Aleksandretta długosterna

Ciekawostki o zwierzęciu

Keeper notes

Aleksandretty długosterne to ptaki bardzo towarzyskie, które żyją w niewielkich, wysoce społecznych grupach. Grupy te często łączą się i tworzą duże stada. Okres godowy aleksandretty długosternej trwa zazwyczaj od grudnia do maja, ale na Nikobarach sezon rozrodczy jest krótszy i trwa od lutego do kwietnia. Zwyczajowo samce zaczynają gody od kłaniania się, kręcenia głowami i wydawania cichych odgłosów. Aby nawiązać więź, samiec obdarowuje samicę pożywieniem, a później wzajemnie czyszczą sobie piórka; pary często jednak łączą się tylko na jeden sezon rozrodczy. Gniazdują w grupach – kilka par buduje blisko siebie gniazda w dziuplach drzew. Samica składa od 2 do 4 jaj, które wysiaduje przez 23-24 dni, a w tym czasie samiec dostarcza jej pożywienie. Pisklęta po wykluciu są ślepe, nieopierzone i całkowicie zależne od rodziców. Oboje rodzice karmią je cofniętą treścią pokarmową z żołądka. Pisklęta dojrzewają szybko i zaczynają się opierzać około 6-7 tygodnia życia. Nawet po tym etapie młodociane osobniki jeszcze przez kilka tygodni mogą pozostawać niesamodzielne, jednak stopniowo uczą się zdobywać pożywienie oraz integrują się i stają się częścią struktury społecznej stada. Dokładny wiek, w jakim aleksandretty długosterne osiągają dojrzałość płciową, nie jest znany, ale przypuszcza się, że pod tym względem te ptaki nie różnią się od innych gatunków aleksandretty, które dojrzałość osiągają pomiędzy 1 a 2 rokiem życia.

Group and breeding

Dominance

kolejność dziobania podczas żerowania

Powiązane zwierzęta

Research levels

LevelUnlocksResearch gate
Level 1Thriving Requirement 1: at least 6 objects or plants with the Climbable tag
Level 2Thriving Requirement 2: at least 3 objects or plants with the Trees tag; Long-Tailed Parakeet Fact Sheet
Level 3Release groups and release to the wild
Level 4Thriving Requirement 3: Food Grade 2; Fertility Level 1 (+15% fertility)Before this level: an Observation Network (Observation Platform) in Sumatra Reserve and this species released in Sumatra Reserve
Level 5Thriving Requirement 4: at least 50% native plants
Level 6Thriving Requirement 5: Suspended Spike Feeder, at least 2; Fertility Level 2 (+30% fertility)

Researched by

Weterynarze

Researched at

Wybieg lub ekspozycja oraz Centrum badawcze

Wildlife Reserve

Rezerwat przyrody na Sumatrze

Every level of this species' research, with its unlock conditions.

Full research tree

Release groups

Valid release groups

GroupTypeAnimals
Brak wpisów.

Release groups, reserve requirements and the roles this species fills.

All release group details

Animal facts

  • Istnieje 5 podgatunków aleksandretty długosternej, zależnych od wysp, które zamieszkują.
  • Aleksandretty długosterne mieszkają i gniazdują w dziuplach drzew, najczęściej tych obumarłych.
  • Ogon aleksandretty długosternej jest dłuższy niż jej ciało; uważa się, że pełni rolę steru, który umożliwia szybką zmianę kierunku w locie.
  • Aleksandretty długosterne to bardzo towarzyskie zwierzęta, które często latają w dużych stadach.
  • Aleksandretty długosterne to inteligentne ptaki, które często bawią się i manipulują z ciekawości różnymi przedmiotami.

Taxonomy

Class

Aves

Order

Psittaciformes

Family

Psittaculidae

Genus

Belocercus

Species

Belocercus longicaudus
Aleksandretta długosterna

Aleksandretta długosterna

Belocercus longicaudus

Gromada

Ptak

Występuje w

Asia

Narażone

VU

Zagroda

Aviary

Biomy

Tropical

Rozpiętość odnóży

35 cm

Stopień bariery

Ujawniono: 1 Oct 2026

Podstawowa gra