Przejdź do treści
WikilyWIKILY
Wszystkie gryWiki: 21 · wybierz swoją grę
Kitta krótkosterna

Kitta krótkosterna

Cissa thalassina
  • Ptaszarnia

Overview

Kitta krótkosterna (Cissa thalassina) to należący do rzędu wróblowatych gatunek endemiczny, który można znaleźć jedynie na indonezyjskiej wyspie Jawa, przede wszystkim w regionach zachodnim i środkowym. Zamieszkuje gęste, wilgotne górskie i podgórskie lasy z bujną roślinnością. Gatunek ten jest znany ze swojego zachwycającego, jaskrawozielonego upierzenia i czarnej „maski” na oczach, czerwonawo-pomarańczowego dziobu oraz niebieskawym skrzydłom i końcówce ogona. Dymorfizm płciowy jest nieznaczny – samce są przeważnie tylko odrobinę większe niż samice. Dorosłe osobniki mierzą zazwyczaj od 29 do 31 cm, samce ważą około 130-140 g, a nieco lżejsze samice – 120-130 g.

Kitta krótkosterna

Found in Azja Południowo-Wschodnia

Regions

Biomes

Brak wpisów.

Wymagania wybiegu

Kitta krótkosterna

Adult

Potrzeby wybiegu

Size

Długość: 27 cm

Human
Male
Female

Measured as Długość. The person stands 1.75 m tall for scale.

Dieta i urozmaicenie

Barrier

Barrier grade

Grade 1 of 5

Minimum height

1 m minimum

1 m
Fence

Climbing & water

Climb proof

Not needed

Water barrier

Not allowed

Urozmaicenia

Barrier types with resistance grade 1.

Combine this animal with others in the barrier planner.

Barrier planner
Barrier types

Czerwona Lista IUCN

Minimum area

Land

50 m² + 25 m² na każde dodatkowe zwierzę

Flying

25 m² + 5 m² na każde dodatkowe zwierzę

Shelter

2 m² na zwierzę

Environment

Temperature

18 do 33°C

Plant coverage

40-100%

Enclosure

Wybieg zadaszony

Dislikes

Rain and snow

Terrain

  • Gleba 30-100%
  • Piasek 0-20%
  • Skała 0-20%
  • Trawa 0-50%

Zachowania społeczne i rozmnażanie

Uwagi dla dozorców

  • Świerszcze
  • Gryzonie

Feeders

Brak wpisów.

Enrichment items

Brak wpisów.

Water sources

Brak wpisów.

Conservation

Grupa i rozmnażanie

Krytycznie zagrożone

Least concern

Critically endangered

Wild population

50

50 - 250 in the wild. Rank 1 of 58 species with a known count, smallest first.

Kitty krótkosterne należą do gatunków krytycznie zagrożonych, przede wszystkim z powodu nielegalnego wyłapywania i utraty siedlisk. Choć dawniej gatunek był bardzo liczny, teraz na wolności pozostało jedynie około 50 osobników, w zaledwie czterech chronionych strefach. Z powodu zachwycającego wyglądu jest to ptak bardzo pożądany na nielegalnych rynkach ptaków śpiewających w Azji Południowo-Wschodniej. Ponadto wylesianie przyczynia się do rozdrobnienia siedlisk, co również sprawia, że kittom coraz trudniej jest przetrwać na wolności. Aby ocalić gatunek przed wyginięciem, podejmuje się wiele zintegrowanych działań. Organizacja EAZA (Europejskie Stowarzyszenie Ogrodów Zoologicznych i Akwariów) ratuje ptaki z rąk nielegalnych handlarzy i zarządza populacjami w niewoli. Kitty krótkosterne z powodzeniem rozmnaża się w wielu ogrodach zoologicznych, co pozwala na utrzymanie zdrowej populacji ex-situ. Kitta krótkosterna była „twarzą” organizowanej przez europejskie ogrody zoologiczne kampanii „Silent Forest”, której celem było podnoszenie świadomości na temat kryzysu związanego z handlem ptakami śpiewającymi. Jeśli chodzi o działania in-situ, rehabilituje się uratowane ptaki, a dzięki badaniom siedlisk i programom monitorującym udaje się zidentyfikować potencjalne siedliska, by odpowiednio opracować przyszłe strategie. Dzięki tym połączonym wysiłkom można ochronić pozostałe populacje na wolności i dać kittom krótkosternym trwałą przyszłość.

Zoopedia sketchbook

Kitta krótkosterna

Ciekawostki o zwierzęciu

Keeper notes

Kitty krótkosterne żyją w monogamicznych parach lub małych grupach rodzinnych. Kitty krótkosterne tworzą z partnerem długoterminowe związki. Rozmnażają się od października do kwietnia, co zbiega się z dużą dostępnością pożywienia. Rytuały godowe składają się z wydawania kombinacji odgłosów, czyszczenia sobie nawzajem piór i popisywania się wyglądem, na przykład rozkładania ogona. Pary są niezwykle terytorialne, szczególnie podczas gniazdowania, gdy bronią swojego potomstwa i żerowisk. Zanim ptaki te przystąpią do kopulacji, z gałązek, liści i mchu tworzą wspólnie gniazdo w kształcie miseczki. Samica składa od 2 do 4 jajek, które wysiaduje przez 17-19 dni. Gdy pisklęta już się wyklują, zajmują się nimi oboje rodzice, karmiąc owadami i małymi bezkręgowcami. Gdy młode mają 3-4 tygodnie, opierzają się, ale jeszcze przez kilka tygodni pozostają w pobliżu rodziców, ucząc się zdobywania pożywienia. W wieku 2 lat osiągają dojrzałość płciową i wtedy też w pełni opuszczają gniazdo w poszukiwaniu własnego terytorium i partnera.

Group and breeding

Group

Group size

1-2 (maks. 1 samiec, maks. 1 samica)

Male bachelor group

1

Female bachelor group

1

Offspring dispersal

Całe potomstwo

Lifecycle and breeding

Life expectancy

8-15 lat

Age of sexual maturity

2 l.

Age of sexual sterility

Śmierć

Gestation or incubation

0.6 mies.

Interbirth period

12 mies.

Wielkość lęgu

2-4

Nest Type

Gniazdo czarkowate: małe

Mating system

Monogamia

Mating season

Wiosna

Reproduction in captivity

Łatwe

Powiązane zwierzęta

Research levels

LevelUnlocksResearch gate
Level 1Thriving Requirement 1: at least 10 objects or plants with the Climbable tag; Javan Green Magpie Fact Sheet
Level 2Thriving Requirement 2: Water Surface Area; Fertility Level 1 (+15% fertility)
Level 3Thriving Requirement 3: Food Grade 2; Release groups and release to the wild
Level 4Thriving Requirement 4: at least 50% native plants
Level 5Thriving Requirement 5: Treasure Box, at least 2; Fertility Level 2 (+30% fertility)

Researched by

Weterynarze

Researched at

Wybieg lub ekspozycja oraz Centrum badawcze

Every level of this species' research, with its unlock conditions.

Full research tree

Release groups

Valid release groups

GroupTypeAnimals
Bonded PairBreeding partners1 male, 1 female

Release groups, reserve requirements and the roles this species fills.

All release group details

Animal facts

  • Kitty krótkosterne są bardzo hałaśliwe i wykorzystują gwizdy i nawoływania, by w gęstych lasach utrzymać kontakt z partnerami i członkami rodziny.
  • Kitty krótkosterne wolą chłodne i wilgotne górzyste lasy od siedlisk nizinnych.
  • Kitty krótkosterne zazwyczaj budują gniazda wśród gęstej roślinności na wysokości 2-3 m powyżej gruntu, wykorzystując do tego gałązki, liście bambusa i mech, który zapewnia im kamuflaż.
  • Kitty krótkosterne należą do rodziny krukowatych, dysponują zatem wysoką inteligencją i umiejętnościami rozwiązywania problemów, a także dobrze przystosowują się do życia w niewoli.
  • Kitty krótkosterne mogą na jakiś czas stracić swoje zielone ubarwienie, jeśli są zestresowane lub źle karmione w niewoli, gdyż za kolor ich upierzenia odpowiadają pochodzące z diety karotenoidy.

Taxonomy

Class

Aves

Order

Passeriformes

Family

Corvidae

Genus

Cissa

Species

Cissa thalassina
Kitta krótkosterna

Kitta krótkosterna

Cissa thalassina

Gromada

Ptak

Występuje w

Asia

Krytycznie zagrożone

CR

Zagroda

Aviary

Biomy

Tropical

Długość

27 cm

Stopień bariery

Ujawniono: 6 Oct 2026

Podstawowa gra

Dołącz do społeczności twórcówPomóż tworzyć tę wiki - dołącz do nas na DiscordziePoznaj ludzi, którzy tworzą tę wikiLudzie, którzy tworzą wiki Planet Zoo 2, są na naszym Discordzie. Zadawaj pytania, proponuj strony albo twórz ją razem z nami.Dołącz do Discorda (otwiera Discorda w nowej karcie)