Przejdź do treści
WikilyWIKILY
Wszystkie gryWiki: 21 · wybierz swoją grę
Dzioborożec wielki

Dzioborożec wielki

Buceros bicornis
  • Ptaszarnia

Overview

Dzioborożec wielki (Buceros bicornis) to duży ptak, który występuje na terenach od Indii Południowo-Zachodnich i Północnych, po Bhutan, Mjanmę, Tajlandię, Malezję, aż do Sumatry, gdzie zamieszkuje górzyste tereny i nizinne lasy deszczowe. Dzioborożca łatwo jest rozpoznać z uwagi na masywny, żółto-czarny dziób z rogową naroślą u nasady. Upierzenie zarówno samców, jak i samic jest w większości czarne, lecz szyja, brzuch, uda i części skrzydeł są białe, a długi ogon – biały z czarnym pasem. Osobniki obu płci są do siebie podobne, jednak u samców narośl na dziobie jest większa, z czarną obwódką, a oczy czerwone oczy z czarną obrączką; u samic narośl jest mniejsza i posiada czerwonawe akcenty, a oczy są niebieskawo-białe z różową obrączką oczną. Dzioborożce wielkie mierzą od 95 do 120 cm, przy czym samce są zazwyczaj większe i cięższe od samic – ważą od 2,6 do 3,4 kg, a samice od 2,1 do 3,3 kg.

Dzioborożec wielki

Found in Azja Południowo-Wschodnia

Regions

Biomes

Brak wpisów.

Wymagania wybiegu

Dzioborożec wielki

Male

Dzioborożec wielki

Female

Dieta i urozmaicenie

Barrier

Barrier grade

Grade 2 of 5

Minimum height

1 m minimum

1 m
Fence

Climbing & water

Climb proof

Not needed

Water barrier

Not allowed

Urozmaicenia

Barrier types with resistance grade 2.

Combine this animal with others in the barrier planner.

Barrier planner
Barrier types

Czerwona Lista IUCN

Minimum area

Land

80 m² + 40 m² na każde dodatkowe zwierzę

Flying

50 m² + 20 m² na każde dodatkowe zwierzę

Shelter

5 m² na zwierzę

Environment

Temperature

18 do 33°C

Plant coverage

40-100%

Enclosure

Wybieg zadaszony

Dislikes

Rain and snow

Terrain

  • Trawa 0-40%
  • Piasek 0-5%
  • Gleba 40-100%
  • Skała 0-20%
  • Podmokłe 0-10%

Zachowania społeczne i rozmnażanie

Uwagi dla dozorców

  • Pełnowartościowy granulat
  • Owoce i warzywa

Feeders

Brak wpisów.

Enrichment items

Brak wpisów.

Water sources

Brak wpisów.

Conservation

Grupa i rozmnażanie

Narażone

Least concern

Critically endangered

Wild population

13,000

13,000 - 27,000 in the wild. Rank 23 of 58 species with a known count, smallest first.

Dzioborożce wielkie są gatunkiem narażonym z powodu polowań oraz utraty siedlisk. Wylesianie przyczynia się w całej Azji Południowo-Wschodniej do drastycznego zmniejszenia liczby dojrzałych, starych lasów, które pełnią kluczową rolę w cyklu życiowym tych ptaków; tereny leśne są także wyniszczane w wyniku ekspansji człowieka, przez co dzioborożcom trudniej znaleźć odpowiednie dziuple do gniazdowania oraz żerowiska. Na dzioborożce poluje się także dla ich mięsa, narośli i piór – są one wykorzystywane jako składnik potraw, elementy rytuałów lub tradycyjne ozdoby. Dzioborożce wielkie bardzo powoli odbudowują straty populacyjne z powodu niskiego wskaźnika reprodukcji. Parki narodowe i rezerwaty przyrody w Azji Południowo-Wschodniej chronią najważniejsze siedliska, a społeczne programy ochrony przyrody zachęcają mieszkańców tych terenów do dbania o miejsca gniazdowania ptaków i monitorowania ich populacji. W niektórych regionach, by zrekompensować utratę naturalnych dziupli, wiesza się budki lęgowe, co również przynosi obiecujące rezultaty. Kluczowymi elementami, jeśli chodzi o przetrwanie tego wyjątkowego gatunku, wciąż pozostają stała ochrona siedlisk i silne zaangażowanie społeczne.

Zoopedia sketchbook

Dzioborożec wielki

Ciekawostki o zwierzęciu

Keeper notes

Dzioborożce wielkie żyją w małych grupach składających się z par monogamicznych oraz ich potomstwa. Dzioborożce wielkie są monogamiczne i wiążą się na całe życie, a przynajmniej na kilka sezonów z rzędu. Parzenie odbywa się w porze suchej. Rytuał godowy pomiędzy potencjalną parą często rozpoczyna się od podniebnych popisów i głośnych śpiewów w duecie, a samiec zazwyczaj oferuje samicy pożywienie. Gdy para nawiąże już więź, szuka dużej, naturalnej dziupli wysoko w dojrzałym drzewie. Po udanym parzeniu samica zamurowuje się w dziupli, wykorzystując do tego mieszaninę błota, odchodów i miąższu owoców, pozostawiając jedynie wąski otwór, przez który samiec przez kilka miesięcy dostarcza pożywienie jej i przyszłemu potomstwu. Samica składa w dziupli od 1 do 2 jajek, które wysiaduje przez 38-40 dni, a po wykluciu się piskląt opiekuje się nimi przez kolejne 5 tygodni. W tym czasie samiec zbiera figi i inne pożywienie, przede wszystkim owoce i okazjonalnie drobne ptaki, gady i ssaki, które zanosi swojej rodzinie w gnieździe. Gdy minie już odpowiedni okres, samica niszczy ściankę i opuszcza dziuplę, by pomóc samcowi w poszukiwaniu pożywienia i karmić pisklęta. Młode zaczynają opuszczać gniazdo po 7 tygodniach od wyklucia, ale rodzice opiekują się nimi, dopóki nie skończą 15 tygodni. Młode dzioborożce stają się od tej chwili samodzielne, ale dojrzałość płciową osiągają dopiero w wieku 4-5 lat. Samce zazwyczaj zaczynają rozmnażać się później niż samice, gdyż może nie udać im się nawiązać więzi, dopóki ich narośle dziobowe w pełni się nie rozwiną.

Group and breeding

Powiązane zwierzęta

Research levels

LevelUnlocksResearch gate
Level 1Thriving Requirement 1: at least 6 objects or plants with the Climbable tag
Level 2Thriving Requirement 2: at least 3 objects or plants with the Fruit Bearing Tree tag; Great Hornbill Fact Sheet
Level 3Release groups and release to the wild
Level 4Thriving Requirement 3: Food Grade 2; Fertility Level 1 (+15% fertility)Before this level: an Observation Network (Observation Platform) in Sumatra Reserve and this species released in Sumatra Reserve
Level 5Thriving Requirement 4: at least 50% native plants
Level 6Thriving Requirement 5: Mirror Mobile, at least 2; Fertility Level 2 (+30% fertility)

Researched by

Weterynarze

Researched at

Wybieg lub ekspozycja oraz Centrum badawcze

Wildlife Reserve

Rezerwat przyrody na Sumatrze

Every level of this species' research, with its unlock conditions.

Full research tree

Release groups

Valid release groups

GroupTypeAnimals
Brak wpisów.

Release groups, reserve requirements and the roles this species fills.

All release group details

Animal facts

  • Duża żółta narośl, jaką charakteryzują się dzioborożce, zbudowana jest z keratyny i jest pusta w środku; uważa się, że służy do przyciągania uwagi partnerów, wzmacniania odgłosów oraz jako broń podczas walk, gdy samce zderzają się głowami.
  • Dzioborożce wielkie mają symboliczne znaczenie w wielu rdzennych kulturach Indii i Azji Południowo-Wschodniej – często pojawiają się w tradycyjnych opowieściach, tańcach i rytuałach.
  • Skrzydła dzioborożców wielkich generują podczas lotu charakterystyczny, słyszany nawet z dużej odległości odgłos, porównywany niekiedy do dźwięku, jaki wydają lokomotywy parowe.
  • Dzioborożce wielkie są w głównej mierze ptakami owocożernymi, a dużą część ich diety stanowią figi, jednak czasem jedzą także niewielkie ssaki, ptaki, gady i owady.
  • Dzioborożce wielkie nabłyszczają dzioby i narośle, pocierając nimi o znajdujący się przy ogonie gruczoł łojowy.

Taxonomy

Class

Aves

Order

Bucerotiformes

Family

Bucerotidae

Genus

Buceros

Species

Buceros bicornis
Dzioborożec wielki

Dzioborożec wielki

Buceros bicornis

Gromada

Ptak

Występuje w

Asia

Narażone

VU

Zagroda

Aviary

Biomy

Tropical

Stopień bariery

Ujawniono: 11 Aug 2026

Podstawowa gra